De uurtarieven van hoger opgeleide zzp’ers, flexibel werkenden en professionals die in dienst zijn van gedetacheerden zijn in de eerste helft van 2023 op jaarbasis met gemiddeld 3,7 procent gestegen.

Dat blijkt uit de nieuwste Talent Monitor van arbeidsmarktdata-specialist Intelligence Group en HR-tech-dienstverlener HeadFirst Group.

De stijging van de uurtarieven blijft daarmee ver achter bij de stijging van de inflatie. Deze kwam in de eerste helft van 2023 uit op gemiddeld 6,2 procent op jaarbasis, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens HeadFirst Group duidt de relatief zwakke stijging van de uurtarieven op een minder krap wordende arbeidsmarkt. Sinds 2018 zijn er honderdduizenden flexwerkers bijgekomen. “Dit heeft van 2020 tot en met 2022 niet geleidt tot minder schaarste, omdat de vraag enorm was. Sinds dit jaar is dat anders”, luidt het persbericht.

Dat merken zzp'ers. Het aantal aanbiedingen per opdracht is weer terug op het niveau van voor de coronacrisis, schrijft HeadFirst Group. "Het aantal opdrachten zonder aanbieding is sterk gedaald tot onder de 10 procent."

Toch zijn junior zzp'ers er relatief hard op vooruitgegaan. Hun uurtarieven stegen in de eerste helft van dit jaar met 8,3 procent op jaarbasis, zo blijkt uit de Talent Monitor. Hier is wel een kanttekening bij nodig: omdat startsalarissen lager liggen, kunnen deze procentueel gezien sneller stijgen.

Cao-lonen stijgen juist veel harder dan de inflatie

Werknemers met een cao zijn qua loonstijging beter af dan zzp'ers. Hun uurloon steeg in het derde kwartaal met 6,1 procent op jaarbasis, zo meldt het CBS donderdag.

Afgezet tegen een geschatte inflatie van 2,6 procent, gaan werknemers er daarmee netto zo’n 3,4 procent op vooruit in de maanden juli, augustus en september. Het CBS spreekt van een historisch hoge loonstijging.

LEES OOK: Vooruitblik Prinsjesdag: 10 maatregelen die ondernemers kunnen verwachten in 2024